Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5-ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ


Κεφάλαιο  5

 

                                       ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΤΗΤΑ

                                             

Εισαγωγή


1. Το να θεραπεύεις κάποιον σημαίνει ότι τον κάνεις ευτυχισμένο. Σου έχω πει πόσες ευκαιρίες είχες για να δώσεις χαρά στον εαυτό σου, και πόσες έχεις αρνηθεί. Αυτό είναι το ίδιο σαν να σου λέω ότι έχεις αρνηθεί να θεραπεύσεις τον εαυτό σου. Το φως που σου ανήκει είναι το φως της χαράς. Η ακτινοβολία δεν συνδέεται με την θλίψη. Η χαρά προκαλεί μία πλήρη προθυμία να την μοιραστείς, και προωθεί την φυσική τάση του νου ν’ ανταποκριθεί ως ένας. Εκείνοι που επιχειρούν να θεραπεύσουν χωρίς να είναι οι ίδιοι απόλυτα χαρούμενοι προκαλούν διαφορετικά είδη ανταπόκρισης ταυτόχρονα, και έτσι στερούν από τους άλλους την χαρά ν’ ανταποκριθούν με όλη τους την καρδιά.
2. Για να είσαι εγκάρδιος πρέπει να είσαι χαρούμενος. Αν ο φόβος και η αγάπη δεν μπορούν να συνυπάρχουν, και αν είναι αδύνατον να είσαι απόλυτα φοβισμένος και να παραμένεις ζωντανός, η μόνη δυνατή απόλυτη κατάσταση είναι εκείνη της αγάπης. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην αγάπη και την χαρά. Επομένως, η μόνη δυνατή κατάσταση είναι της απόλυτης χαράς. Το να θεραπεύεις κάποιον ή το να τον κάνεις χαρούμενο είναι επομένως το ίδιο με το να ολοκληρώνεις και να κάνεις ένα. Γι αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο σε ποιο μέρος της Υιότητας  προσφέρεται η θεραπεία. Κάθε μέρος ωφελείται, και ωφελείται εξίσου.
3. Είσαι ευλογημένος από κάθε αγαθή σκέψη που κάνει οποιοσδήποτε αδελφός σου οπουδήποτε. Θα πρέπει και συ να θέλεις να τους ανταποδώσεις τις ευλογίες, από ευγνωμοσύνη. Δεν χρειάζεται να τους γνωρίζεις ατομικά, ή αυτοί να σε γνωρίζουν. Το φως είναι τόσο ισχυρό που ακτινοβολεί μέσα από όλη την Υιότητα  και επιστρέφει ευχαριστίες στον Πατέρα που ακτινοβολεί την χαρά Του πάνω σε αυτή. Μόνο τα ιερά παιδιά του Θεού είναι αντάξια κανάλια της όμορφης χαράς Του, διότι μόνο αυτά είναι αρκετά όμορφα για να την κρατήσουν μοιράζοντάς την. Είναι αδύνατον ένα παιδί του Θεού να μην αγαπά τον πλησίον του παρά μόνο όπως τον εαυτό του. Γι αυτό η προσευχή του θεραπευτή είναι:
Ας γνωρίσω αυτόν τον αδελφό όπως γνωρίζω τον εαυτό μου.

 

 

Ι. Η Πρόσκληση στο Άγιο Πνεύμα

 

1. Η θεραπεία είναι μία σκέψη μέσω της οποίας δύο νόες αντιλαμβάνονται την ενότητά τους και χαίρονται. Αυτή η χαρά καλεί κάθε μέρος της Υιότητας  να χαρεί μαζί τους, και αφήνει τον Θεό να πάει σε αυτούς και να τους διαπεράσει. Μόνο ο θεραπευμένος νους μπορεί να βιώσει την διαρκή αποκάλυψη , διότι η αποκάλυψη είναι μία εμπειρία καθαρής χαράς. Αν δεν επιλέξεις να είσαι απόλυτα χαρούμενος, ο νους σου δεν μπορεί να έχει αυτό που δεν επιλέγει να είναι. Θυμήσου ότι το πνεύμα δεν γνωρίζει καμία διαφορά ανάμεσα στο να έχεις και να είσαι. Ο ανώτερος νους σκέφτεται σύμφωνα με τους νόμους που υπακούει το πνεύμα, και επομένως τιμά μόνο τους νόμους του Θεού. Για το πνεύμα το να αποκτάς δεν έχει νόημα ενώ το να δίνεις είναι τα πάντα. Έχοντας τα πάντα, το πνεύμα κρατά τα πάντα δίνοντάς τα, και έτσι δημιουργεί έτσι όπως δημιούργησε ο Πατέρας. Ενώ αυτό το είδος σκέψης είναι εντελώς ξένο όσον αφορά το να έχεις πράγματα, ακόμα και για τον κατώτερο νου είναι αρκετά κατανοητό σε σχέση με τις ιδέες. Αν μοιραστείς μία ιδιοκτησία, πραγματικά διαιρείς την κυριότητα της. Αν όμως μοιραστείς μία ιδέα, δεν την υποβαθμίζεις ούτε την ελαττώνεις. Εξακολουθεί να είναι ακόμα δική σου ολόκληρη παρόλο που έχει δοθεί. Ακόμα, αν αυτός στον οποίο την δίνεις την δεχτεί ως δική του, την ενισχύει μέσα στο νου σου κι έτσι την αυξάνει και την ενδυναμώνει. Αν μπορείς να δεχτείς την σκέψη ότι ο κόσμος αποτελείται από ιδέες, η όλη πίστη στην λανθασμένη σύνδεση που κατασκευάζει το εγώ ανάμεσα στο να δίνεις και να χάνεις φεύγει.
2. Ας αρχίσουμε την διαδικασία της αφύπνισής μας με μερικές μόνο απλές ιδέες:
  • Οι σκέψεις ενδυναμώνονται με το να δίνονται.
  • Όσο περισσότεροι  πιστεύουν σ’αυτές, τόσο πιο ισχυρές γίνονται.
  • Τα πάντα είναι μία ιδέα.
  • Πως γίνεται, λοιπόν, να έχουν σχέση το να δίνεις με το να χάνεις;

3. Αυτή είναι μία πρόσκληση προς το Άγιο Πνεύμα. Έχω ήδη πει ότι μπορώ να φτάσω ψηλά και να φέρω το Άγιο Πνεύμα κάτω σ’ εσάς, αλλά μπορώ να Το φέρω μόνο μετά από δική σας πρόσκληση. Το Άγιο Πνεύμα βρίσκεται μέσα στον ορθό σου νου, όπως ήταν και στον δικό μου. Η Βίβλος λέει, «Είθε ο νους σου να είναι όπως ήταν και του Ιησού Χριστού» και χρησιμοποιεί αυτή την φράση ως ευλογία. Είναι η ευλογία του νου που παράγει θαύματα. Ζητά να μπορείς να σκέφτεσαι όπως σκεφτόμουν κι εγώ, και να ενωθείς μαζί  μου στον Χριστικό τρόπο σκέψης.
4. Το Άγιο Πνεύμα είναι το μόνο μέρος της Αγίας Τριάδας που έχει συμβολική λειτουργία. Αναφέρεται ως ο Θεραπευτής, ο Παρηγορητής  και ο Οδηγός. Περιγράφεται ακόμα και ως κάτι «ξεχωριστό», χωριστά από τον Πατέρα και από τον Υιό. Εγώ ο Ίδιος είπα, «Αν φύγω θα σας στείλω τον Παράκλητο και αυτός θα κατοικεί μαζί σας». Η συμβολική Του λειτουργία κάνει το Άγιο Πνεύμα δυσνόητο, διότι ο συμβολισμός είναι ανοιχτός σε διαφορετικές ερμηνείες. Ως άνθρωπος και επίσης σαν μία από τις δημιουργίες του Θεού, η ορθή μου σκέψη, προήλθε από το Άγιο Πνεύμα ή την Συμπαντική Έμπνευση, και  μου δίδαξε πρώτιστα ότι αυτή η Έμπνευση είναι για όλους. Και εγώ ο ίδιος δεν θα μπορούσα να Την έχω αν δεν το γνώριζα αυτό. Η λέξη «γνωρίζω» είναι η κατάλληλη εδώ, διότι το Άγιο Πνεύμα είναι τόσο κοντά στην γνώση που την προσκαλεί∙ ή καλύτερα της επιτρέπει να έρθει. Έχω μιλήσει και πριν για την ανώτερη ή «αληθινή» αντίληψη, η οποία είναι τόσο κοντά στην αλήθεια που ο Θεός ο Ίδιος μπορεί να καλύψει αυτό το μικρό κενό. Η γνώση είναι ήδη έτοιμη να ρεύσει παντού, αλλά δεν μπορεί να εναντιωθεί. Επομένως μπορείς να την εμποδίσεις, αν και ποτέ δεν γίνεται να την χάσεις.
5. Το Άγιο Πνεύμα είναι ο Χριστικός Νους που έχει επίγνωση της γνώσης που βρίσκεται πέρα από την αντίληψη. Απέκτησε ύπαρξη με τον διαχωρισμό ως προστασία, εμπνέοντας συγχρόνως την αρχή της Επανόρθωσης. Πριν από τον διαχωρισμό δεν υπήρχε ανάγκη για θεραπεία, διότι κανένας δεν ήταν χωρίς παρηγοριά. Η Φωνή του Αγίου Πνεύματος είναι το Κάλεσμα προς την Επανόρθωση, ή την επαναφορά της ακεραιότητας του νου. Όταν ολοκληρωθεί η Επανόρθωση και όλη η Υιότητα θεραπευτεί δεν θα υπάρχει κάλεσμα για επιστροφή. Αλλά ό,τι δημιουργεί ο Θεός είναι αιώνιο. Το Άγιο Πνεύμα θα παραμείνει με τους Υιούς του Θεού, για να ευλογεί τις δημιουργίες τους και να τους κρατά μέσα στο φως της χαράς.
6. Ο Θεός τίμησε ακόμα και τις διαστρεβλωμένες δημιουργίες των παιδιών Του επειδή αυτά τις έκαναν. Αλλά ακόμα, ευλόγησε τα παιδιά Του με ένα τρόπο σκέψης που θα μπορούσε να ανυψώσει τις αντιλήψεις τους τόσο ψηλά που σχεδόν θα μπορούσαν να φτάσουν πίσω σ’ Αυτόν. Το Άγιο Πνεύμα είναι ο Νους της Επανόρθωσης. Εκπροσωπεί μία νοητική κατάσταση αρκετά κοντά στον Ένα Νου που η μεταφορά σε αυτόν καθίσταται επιτέλους δυνατή. Η αντίληψη δεν είναι γνώση, αλλά μπορεί να μεταφερθεί στην γνώση, ή να περάσει προς αυτή. Μπορεί εδώ να είναι πιο χρήσιμο να χρησιμοποιήσουμε την κυριολεκτική σημασία της «μεταφοράς», εφόσον το τελικό βήμα το κάνει ο Θεός.
7. Το Άγιο Πνεύμα, η  Έμπνευση που την μοιράζεται όλη η Υιότητα, εισάγει ένα είδος αντίληψης στο οποίο πολλά στοιχεία είναι όμοια με εκείνα της ίδιας της Βασιλείας των Ουρανών:
             Πρώτον, η συμπαντικότητα της είναι απόλυτα ξεκάθαρη, και κανένας από όσους την αποκτούν δεν θα μπορούσε να πιστέψει ούτε για μια στιγμή ότι όταν την μοιράζεται είναι δυνατόν να μην ωφελείται.
            Δεύτερον, δεν είναι ικανή για επίθεση και επομένως είναι πραγματικά ανοιχτή. Αυτό σημαίνει ότι αν και δεν γεννά γνώση, δεν την εμποδίζει με κανένα τρόπο.
Τελικά, δείχνει τον δρόμο πέρα από την θεραπεία που φέρνει, και οδηγεί το νου πέρα από την δική του ολοκλήρωση, προς τα μονοπάτια της δημιουργίας. Σε αυτό το σημείο είναι που συμβαίνει επαρκής ποσοτική αλλαγή ώστε να παράγει μία πραγματικά ποιοτική μετατροπή.

 

 


ΙΙ. Η  Φωνή  για  τον Θεό

1. Η θεραπεία δεν δημιουργεί∙ η θεραπεία αποκαθιστά. Το Άγιο Πνεύμα προωθεί την θεραπεία με το να κοιτά πέρα από αυτή, και να βλέπει αυτό που ήταν τα παιδιά του Θεού πριν χρειαστεί η θεραπεία, και που θα γίνουν πάλι όταν θεραπευτούν. Αυτή η διαφοροποίηση στην χρονική ακολουθία θα πρέπει να είναι πολύ οικεία, διότι μοιάζει πολύ με την αλλαγή στην αντίληψη  του χρόνου που εισάγει το θαύμα. Το Άγιο Πνεύμα είναι το κίνητρο για την θαυματουργική κατάσταση του νου∙ την απόφαση να θεραπεύσεις τον διαχωρισμό με το να τον αφήσεις να φύγει. Η θέλησή σου βρίσκεται ακόμα μέσα σου  διότι ο Θεός την τοποθέτησε μέσα στο νου σου, και παρόλο που μπορείς να την κρατάς κοιμισμένη δεν μπορείς να την εξαλείψεις. Ο Θεός ο Ίδιος κρατά την θέλησή σου ζωντανή μεταδίδοντάς την από τον δικό Του Νου προς τον δικό σου για όσο υπάρχει χρόνος. Το ίδιο το θαύμα είναι μία αντανάκλαση αυτής της ένωσης του Θελήματος  του  Πατέρα και του Υιού.
2. Το Άγιο Πνεύμα είναι το πνεύμα της χαράς. Είναι το Κάλεσμα για επιστροφή με το οποίο ο Θεός ευλόγησε το νου των διαχωρισμένων Υιών Του. Αυτό είναι το έργο του νου. Ο νους δεν είχε κανένα κάλεσμα μέχρι τον διαχωρισμό, διότι πριν είχε μόνο «είναι», και δεν θα καταλάβαινε το Κάλεσμα για τον σωστό τρόπο σκέψης. Το Άγιο Πνεύμα είναι η Απάντηση του Θεού στο διαχωρισμό∙ το μέσο με το οποίο η Επανόρθωση θεραπεύει μέχρι την στιγμή που ολόκληρος ο νους να επιστρέψει στην κατάσταση του να δημιουργεί.
3. Η αρχή της Επανόρθωσης και ο διαχωρισμός άρχισαν την ίδια στιγμή. Όταν φτιάχτηκε το εγώ, ο Θεός τοποθέτησε μέσα στο νου, το Κάλεσμα προς την χαρά. Το Κάλεσμα είναι τόσο ισχυρό που το εγώ πάντα διαλύεται στο άκουσμά Του. Γι αυτό πρέπει να επιλέξεις ν’ ακούς την μία από τις δύο φωνές μέσα σε σένα. Την μία την έφτιαξες μόνος σου, και δεν είναι του Θεού. Αλλά η άλλη σου δόθηκε από τον Θεό, ο Οποίος σου ζητά μόνο να την ακούς. Το Άγιο Πνεύμα βρίσκεται μέσα σε σένα με πολύ κυριολεκτική έννοια. Δική Του είναι η Φωνή που σε καλεί πίσω εκεί όπου βρισκόσουν πριν και θα είσαι ξανά. Ακόμα και σε αυτό τον κόσμο είναι δυνατόν να ακούς μόνο αυτή τη Φωνή και καμία άλλη. Χρειάζεται προσπάθεια και μεγάλη προθυμία να μάθεις. Είναι το τελευταίο μάθημα που έμαθα εγώ, και οι Υιοί του Θεού είναι ίσοι μεταξύ τους  ως μαθητές όπως και ως υιοί.
4. Εσύ είσαι η Βασιλεία των Ουρανών, αλλά έχεις αφήσει να εισέλθει στο νου σου η πίστη στο σκοτάδι και γι αυτό χρειάζεσαι ένα νέο φως. Το Άγιο Πνεύμα είναι η λάμψη που πρέπει να αφήσεις να εξορίσει την ιδέα του σκότους. Δική Του είναι η δόξα μπροστά στην οποία ο διαχωρισμός καταρρέει, και η Βασιλεία των Ουρανών εισρέει στους δικούς της. Πριν από το διαχωρισμό δεν χρειαζόσουν καθοδήγηση. Γνώριζες όπως θα γνωρίσεις και πάλι, αλλά έτσι  όπως  δεν γνωρίζεις τώρα.
5. Ο Θεός δεν καθοδηγεί, διότι Αυτός μπορεί να μοιράζεται μόνο τέλεια γνώση. Η καθοδήγηση περιέχει αξιολόγηση, διότι υπονοεί ότι υπάρχει ένας σωστός τρόπος και ένας λανθασμένος, ο ένας για να τον επιλέξεις και ο άλλος για να τον αποφύγεις. Επιλέγοντας τον ένα, παραιτείσαι από τον άλλον. Όταν επιλέγεις το Άγιο Πνεύμα, επιλέγεις τον Θεό. Ο Θεός δεν βρίσκεται μέσα σε σένα με την κυριολεκτική έννοια∙ εσύ είσαι ένα κομμάτι Του. Όταν επέλεξες να Τον αφήσεις Αυτός σου έδωσε μία Φωνή για να μιλά γι Αυτόν διότι Εκείνος δεν μπορούσε πια να μοιράζεται τη γνώση Του μαζί σου ανεμπόδιστα. Η άμεση επικοινωνία διακόπηκε διότι εσύ έφτιαξες μία άλλη φωνή.
6. Το Άγιο Πνεύμα σε καλεί και να θυμηθείς, αλλά και να ξεχάσεις. Έχεις επιλέξει να βρίσκεσαι σε μία κατάσταση αντίθεσης στην οποία είναι δυνατά τα αντίθετα. Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχουν επιλογές που πρέπει να κάνεις. Στην ιερή κατάσταση η θέληση είναι ελεύθερη, έτσι ώστε η δημιουργική της δύναμη να είναι απεριόριστη και η επιλογή να μην έχει κανένα νόημα. Η ελευθερία επιλογής είναι η ίδια δύναμη όπως η δύναμη δημιουργίας, αλλά η εφαρμογή της είναι διαφορετική. Η επιλογή βασίζεται σε ένα διχασμένο νου. Το Άγιο Πνεύμα είναι ο ένας τρόπος επιλογής. Ο Θεός δεν άφησε τα παιδιά Του χωρίς παρηγοριά, παρόλο που αυτά επέλεξαν να Τον εγκαταλείψουν. Η φωνή που έβαλαν μέσα στο νου τους δεν ήταν η Φωνή για το Θέλημα Του, για την οποία μιλά το Άγιο Πνεύμα.
7. Η Φωνή του Αγίου Πνεύματος δεν προστάζει, επειδή δεν είναι ικανή για αλαζονεία. Δεν απαιτεί, επειδή  δεν επιδιώκει τον έλεγχο. Δεν υπερνικά επειδή  δεν επιτίθεται. Απλά υπενθυμίζει. Επιβάλλει μόνο εξαιτίας  αυτού που σου υπενθυμίζει. Φέρνει στο νου σου τον άλλο τρόπο, παραμένοντας ήσυχη  ακόμα και αναμεσίς όλης αυτής της αναταραχής που μπορεί να κατασκευάσεις. Η Φωνή του Θεού είναι πάντα ήσυχη, διότι μιλά για την ειρήνη. Η ειρήνη είναι ισχυρότερη από τον πόλεμο διότι θεραπεύει. Ο πόλεμος είναι διαίρεση, όχι αύξηση. Κανένας δεν κερδίζει από την διαμάχη. Τι κερδίζει ένας άνθρωπος αν κερδίσει όλο τον κόσμο και χάσει την ψυχή του; Αν ακούς  λάθος φωνή έχεις χάσει την ψυχή σου από την επίγνωση σου. Δεν γίνεται να την χάσεις, αλλά γίνεται να μην την γνωρίζεις. Επομένως είναι «χαμένη» για σένα μέχρι να κάνεις την σωστή επιλογή.
8. Το Άγιο Πνεύμα είναι ο Οδηγός σου στο να επιλέγεις. Αυτό  βρίσκεται στο μέρος του νου σου που πάντα μιλά για την σωστή επιλογή, διότι μιλά για τον  Θεό. Είναι η εναπομένουσα επικοινωνία σου με τον Θεό, η οποία μπορεί να διακοπεί αλλά όχι να καταστραφεί. Το Άγιο Πνεύμα είναι το μέσο με το οποίο το Θέλημα του Θεού γίνεται στην γη όπως και στον Ουρανό. Και ο Ουρανός και η γη βρίσκονται μέσα σου, διότι το κάλεσμα και των δύο βρίσκεται μέσα στο νου σου. Η Φωνή του Θεού προέρχεται από τους δικούς σου βωμούς προς Αυτόν. Αυτοί οι βωμοί δεν είναι αντικείμενα∙ είναι η αφοσίωση σου. Τώρα όμως έχεις αφοσιωθεί αλλού. Η διαιρεμένη αφοσίωσή σου, σου έχει δώσει δύο φωνές, και εσύ πρέπει να επιλέξεις ποιο βωμό θέλεις να υπηρετείς. Το κάλεσμα στο οποίο απαντάς τώρα υπόκειται σε  αξιολόγηση επειδή είναι μία απόφαση. Η απόφαση είναι πολύ απλή. Γίνεται με βάση ποιο κάλεσμα έχει περισσότερη αξία για σένα.
9. Ο δικός μου νους θα είναι πάντα σαν τον δικό σου, διότι δημιουργηθήκαμε ως ίσοι. Μόνο η απόφασή μου ήταν που μου έδωσε όλη την δύναμη στον Ουρανό και την γη. Το μοναδικό μου δώρο σε σένα είναι να σε βοηθήσω να πάρεις την ίδια απόφαση. Αυτή η απόφαση σημαίνει και την επιλογή να την μοιραστείς, διότι η ίδια η απόφαση είναι η απόφαση να μοιράζεσαι. Παίρνεται με το να δίνεις, και επομένως είναι η μόνη απόφαση που μοιάζει με την αληθινή δημιουργία. Εγώ είμαι το πρότυπό σου για αποφάσεις. Αποφασίζοντας υπέρ του Θεού σου έδειξα ότι αυτή η απόφαση είναι εφικτή, και ότι μπορείς να την πάρεις.
10. Σε έχω διαβεβαιώσει ότι ο Νους που αποφάσισε για μένα βρίσκεται επίσης και μέσα σε σένα, και ότι μπορείς να τον αφήσεις να σε αλλάξει έτσι όπως άλλαξε κι εμένα. Αυτός ο Νους είναι ξεκάθαρος και δίχως αμφιβολίες, διότι ακούει μόνο μία Φωνή και απαντά μόνο με ένα τρόπο. Είσαι το φως του κόσμου μαζί με μένα. Η ανάπαυση δεν προέρχεται από τον ύπνο αλλά από την αφύπνιση. Το Άγιο Πνεύμα είναι το Κάλεσμα να αφυπνιστείς και να χαρείς. Ο κόσμος είναι πολύ κουρασμένος, διότι ο ίδιος είναι η ιδέα της κούρασης. Το χαρμόσυνο έργο μας είναι να τον ξυπνήσουμε στο Κάλεσμα για τον Θεό. Ο κάθε ένας θ’ απαντήσει στο Κάλεσμα του Αγίου Πνεύματος, ειδάλλως η Υιότητα δεν μπορεί να είναι Ένα. Ποια άλλη καλύτερη λειτουργία θα μπορούσε να έχει οποιοδήποτε κομμάτι της Βασιλείας από αυτή που  το αποκαθιστά σε τέλεια ενότητα; Άκου μόνο αυτό μέσα από το Άγιο Πνεύμα μέσα σου, και δίδασκε τους αδελφούς σου να το ακούν όπως σε διδάσκω εγώ.
11. Όταν σε βάζει σε πειρασμό η λάθος φωνή, κάλεσε εμένα να σου υπενθυμίσω πώς να θεραπεύεις με το να μοιράζεσαι την απόφασή μου και να την ισχυροποιείς. Καθώς μοιραζόμαστε αυτό τον στόχο, αυξάνουμε την δύναμη του που ελκύει ολόκληρη την Υιότητα, και την επαναφέρει στην ενότητα με την οποία δημιουργήθηκε. Θυμήσου ότι «ζυγός» σημαίνει «ένωση», και «φορτίο» σημαίνει «μήνυμα». Ας δούμε εκ νέου την σημασία του «Ο ζυγός μου είναι εύκολος και το φορτίο μου ελαφρύ» με αυτό τον τρόπο: « Ας ενωθούμε, διότι το μήνυμά μου είναι φως.»
12. Σε έχω κατευθύνει να συμπεριφέρεσαι όπως συμπεριφερόμουν εγώ, αλλά πρέπει να ανταποκριθούμε στον ίδιο Νου για να το κάνουμε αυτό. Αυτός ο Νους είναι το Άγιο Πνεύμα, του Οποίου το Θέλημα είναι πάντα του Θεού. Αυτό σε διδάσκει πώς να με έχεις σαν πρότυπο για την σκέψη σου, και επομένως να συμπεριφέρεσαι σαν εμένα. Η δύναμη του κοινού  μας  κινήτρου είναι πραγματικά απίστευτη, αλλά όχι ανεπίτευκτη. Αυτό που μπορούμε να πετύχουμε μαζί δεν έχει όρια, διότι το Κάλεσμα για τον Θεό είναι το Κάλεσμα για το απεριόριστο. Παιδί του Θεού, το μήνυμά μου είναι για σένα, για να το ακούσεις και να το προσφέρεις καθώς απαντάς στο Άγιο Πνεύμα μέσα σου.

ΙΙΙ.   Ο Οδηγός για την Σωτηρία

 

1. Ο τρόπος για ν’ αναγνωρίσεις τον αδελφό σου είναι ν’ αναγνωρίσεις το Άγιο Πνεύμα μέσα του. Έχω ήδη πει ότι το Άγιο Πνεύμα είναι η Γέφυρα για την μεταφορά της αντίληψης προς την γνώση, έτσι μπορούμε να χρησιμοποιούμε τους όρους σαν να σχετίζονται μεταξύ τους, διότι μέσα στον Νου Εκείνου συσχετίζονται. Αυτή η σχέση πρέπει να βρίσκεται μέσα στο Νου Του διότι, αν δεν ήταν έτσι, ο διαχωρισμός ανάμεσα στους δύο τρόπους σκέψης δεν θα μπορούσε να θεραπευτεί. Αυτό είναι μέρος της Αγίας Τριάδας, διότι ο Νους Του είναι εν μέρει δικός σου και εν μέρει του Θεού. Αυτό χρειάζεται διευκρίνιση, όχι όσον αφορά την  δήλωση  αλλά την εμπειρία.
2. Το Άγιο Πνεύμα είναι η ιδέα της θεραπείας. Όντας σκέψη, η ιδέα κερδίζει καθώς μοιράζεται. Όντας το Κάλεσμα  για  τον Θεό, είναι επίσης και ιδέα του Θεού. Εφόσον είσαι μέρος του Θεού είναι επίσης και δική σου ιδέα, όπως και όλων των δημιουργιών Του. Η ιδέα του Αγίου Πνεύματος μοιράζεται την ιδιότητα των άλλων ιδεών διότι ακολουθεί τους νόμους του σύμπαντος των οποίων είναι μέρος. Ισχυροποιείται με το να μοιράζεται. Αυξάνει καθώς εσύ την δίνεις στον αδερφό σου. Ο αδελφός σου δεν χρειάζεται να έχει επίγνωση του Αγίου Πνεύματος μέσα σε αυτόν ή μέσα σε σένα για να συμβεί αυτό το θαύμα. Μπορεί να έχει απομακρυνθεί από  το Κάλεσμα για τον Θεό, όπως κι εσύ. Αυτή η απομάκρυνση  θεραπεύεται και στους δύο σας καθώς εσύ αποκτάς επίγνωση του Καλέσματος για τον Θεό μέσα σ’ αυτόν, και έτσι αναγνωρίζεις την ύπαρξή Του.
3. Υπάρχουν δύο διαμετρικά αντίθετοι τρόποι να βλέπεις τον αδελφό σου. Βρίσκονται και οι δύο μέσα στο νου σου, διότι εσύ είσαι αυτός που αντιλαμβάνεται. Βρίσκονται επίσης και στον δικό του, διότι εσύ αντιλαμβάνεσαι αυτόν. Δες τον μέσα από το Άγιο Πνεύμα μέσα στο νου του, και θα Τον αναγνωρίσεις και μέσα στον δικό σου. Αυτό που αναγνωρίζεις στον αδερφό σου το αναγνωρίζεις και στον εαυτό σου, και ό,τι μοιράζεσαι το ισχυροποιείς.
4. Η Φωνή του Αγίου Πνεύματος μέσα σου είναι αδύναμη. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να Την μοιράζεσαι. Πρέπει να αυξηθεί σε δύναμη πριν μπορέσεις να Την ακούσεις. Είναι αδύνατον να Την ακούσεις μέσα σου όσο είναι τόσο αδύναμη μέσα στο νου σου. Δεν είναι αδύναμη από μόνη Της, αλλά περιορίζεται από την απροθυμία σου να Την ακούσεις. Αν κάνεις το σφάλμα να ψάξεις για το Άγιο Πνεύμα μέσα σου μόνος, οι σκέψεις σου θα σε τρομάξουν διότι, υιοθετώντας την οπτική του εγώ, αναλαμβάνεις ένα ταξίδι που είναι ξένο προς το εγώ με το εγώ για οδηγό. Αυτό είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει φόβο.
5. Η καθυστέρηση είναι του εγώ, διότι ο χρόνος είναι δική του σύλληψη. Και ο χρόνος και η καθυστέρηση είναι χωρίς νόημα στην αιωνιότητα. Έχω πει και πριν ότι το Άγιο Πνεύμα είναι η Απάντηση του Θεού στο εγώ. Όλα όσα σου υπενθυμίζει το Άγιο Πνεύμα βρίσκονται σε άμεση αντίθεση με τις δοξασίες του εγώ, διότι οι ορθές και εσφαλμένες αντιλήψεις βρίσκονται σε αντίθεση. Το Άγιο Πνεύμα έχει το έργο να ακυρώσει αυτά που έχει φτιάξει το εγώ. Τα ακυρώνει στο ίδιο επίπεδο στο οποίο λειτουργεί το εγώ, ειδάλλως ο νους δεν θα μπορούσε να καταλάβει αυτή την αλλαγή.
6. Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι το ένα επίπεδο του νου δεν είναι κατανοητό στο άλλο. Το ίδιο συμβαίνει και με το εγώ και το Άγιο Πνεύμα ∙ με τον χρόνο και την αιωνιότητα. Η αιωνιότητα είναι μία ιδέα του Θεού, επομένως το Άγιο Πνεύμα την καταλαβαίνει απόλυτα. Ο χρόνος είναι μία πεποίθηση του εγώ, έτσι ο κατώτερος νους, ο οποίος είναι ο τομέας του εγώ, την δέχεται χωρίς αμφισβήτηση. Η μόνη πλευρά του χρόνου που είναι αιώνια είναι το τώρα.
7. Το Άγιο Πνεύμα είναι ο Μεσολαβητής ανάμεσα στις ερμηνείες του εγώ και της γνώσης του πνεύματος. Η ικανότητά Του να χειρίζεται τα σύμβολα Του δίνει την ικανότητα να δουλέψει με τις πεποιθήσεις του εγώ στην δική του γλώσσα. Η ικανότητα Του να κοιτά πέρα από τα σύμβολα προς την αιωνιότητα Το καθιστά ικανό να καταλαβαίνει τους νόμους του Θεού, για τους οποίους μιλά. Επομένως μπορεί να επιτελεί την λειτουργία της εκ νέου ερμηνείας αυτών που φτιάχνει το εγώ, όχι με την καταστροφή αλλά με την κατανόηση. Η κατανόηση είναι φως, και το φως οδηγεί στην γνώση. Το Άγιο Πνεύμα είναι στο φως διότι βρίσκεται μέσα σε σένα που είσαι φως, αλλά εσύ ο ίδιος δεν το γνωρίζεις. Επομένως είναι έργο του Αγίου Πνεύματος να σε ερμηνεύσει εκ νέου για λογαριασμό του Θεού.
8. Δεν μπορείς να καταλάβεις τον εαυτό σου μόνος σου. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχεις κανένα νόημα αν δεν βρίσκεσαι στην δικαιωματική σου θέση στην Υιότητα, και η δικαιωματική θέση της Υιότητας  είναι ο Θεός. Αυτή είναι η ζωή σου, η αιωνιότητά σου και ο Εαυτός σου. Αυτό σου υπενθυμίζει το Άγιο Πνεύμα. Αυτό βλέπει το Άγιο Πνεύμα. Αυτό το όραμα τρομάζει το εγώ διότι είναι τόσο γαλήνιο. Η ειρήνη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του εγώ διότι, σύμφωνα με την δική του ερμηνεία της πραγματικότητας, ο πόλεμος είναι η εγγύηση της επιβίωσής του. Το εγώ δυναμώνει με τις διαμάχες. Αν πιστεύεις ότι υπάρχει σύγκρουση θα αντιδράς οργισμένα, διότι η ιδέα του κινδύνου έχει εισέλθει στο νου σου. Η ίδια η ιδέα αυτή είναι μία έκκληση στο εγώ. Το Άγιο Πνεύμα επαγρυπνεί εξίσου με το εγώ στο κάλεσμα του κινδύνου, και του αντιτίθεται με την δύναμή Του, ακριβώς όπως το εγώ τον καλωσορίζει. Το Άγιο Πνεύμα ανταπαντά σε αυτό το καλωσόρισμα, με το δικό Του καλωσόρισμα προς την ειρήνη. Η αιωνιότητα και η ειρήνη είναι τόσο στενά συνδεδεμένες όσο είναι ο χρόνος με τον πόλεμο.
9. Η αντίληψη αντλεί νόημα από τις σχέσεις. Αυτές που αποδέχεσαι είναι οι βάσεις των πεποιθήσεών σου. Ο διαχωρισμός είναι απλά άλλος ένας όρος για ένα διαχωρισμένο νου. Το εγώ είναι το σύμβολο του διαχωρισμού, ακριβώς όπως το Άγιο Πνεύμα είναι το σύμβολο της ειρήνης. Αυτό που αντιλαμβάνεσαι στους άλλους το ισχυροποιείς στον εαυτό σου. Μπορείς να αφήνεις το νου σου να αντιλαμβάνεται εσφαλμένα, αλλά το Άγιο Πνεύμα επιτρέπει το νου σου να ερμηνεύσει εκ νέου τις διαστρεβλωμένες του αντιλήψεις.
10. Το Άγιο Πνεύμα είναι ο τέλειος Δάσκαλος. Χρησιμοποιεί μόνο αυτό που ο νους ήδη καταλαβαίνει για να σε διδάξει αυτό που δεν καταλαβαίνεις. Το Άγιο Πνεύμα μπορεί να διαχειριστεί έναν απρόθυμο μαθητή χωρίς να αντιτίθεται στο νου του, διότι μέρος αυτού είναι ακόμα υπέρ του Θεού. Παρά τις προσπάθειες του εγώ να κρύψει αυτό το κομμάτι, αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρότερο από το εγώ, παρόλο που το εγώ δεν το αναγνωρίζει. Το Άγιο Πνεύμα το αναγνωρίζει απόλυτα διότι είναι η δική Του κατοικία∙ το μέρος του νου όπου Αυτό βρίσκεται στο σπίτι Του. Κι εσύ βρίσκεσαι στο σπίτι σου εκεί, διότι είναι ένα μέρος ειρήνης, και η ειρήνη είναι του Θεού. Εσύ που είσαι μέρος του Θεού δεν βρίσκεσαι στο σπίτι σου παρά μόνο μέσα στην ειρήνη Του. Αν η ειρήνη είναι αιώνια, τότε βρίσκεσαι στο σπίτι σου μόνο μέσα στην αιωνιότητα.
11. Το εγώ έφτιαξε τον κόσμο έτσι όπως τον αντιλαμβάνεται, αλλά το Άγιο Πνεύμα, ο νέος ερμηνευτής των όσων έφτιαξε το εγώ, βλέπει τον κόσμο ως διδακτικό εργαλείο για να σε φέρει σπίτι σου. Το Άγιο Πνεύμα πρέπει να αντιλαμβάνεται τον χρόνο, και  να τον μεταφράζει εκ νέου σε κάτι το άχρονο. Πρέπει να εργαστεί μέσα από αντίθετα, διότι πρέπει να εργαστεί μαζί και για λογαριασμό ενός νου που βρίσκεται σε αντίθεση. Διόρθωνε και μάθαινε, και να είσαι ανοιχτός στην μάθηση. Δεν έχεις φτιάξει εσύ την αλήθεια, αλλά η αλήθεια μπορεί ακόμα να σε απελευθερώσει. Κοίταξε έτσι όπως βλέπει το Άγιο Πνεύμα, και κατανόησε όπως καταλαβαίνει Αυτό. Η κατανόησή του κοιτάζει προς τον Θεό μέσα από την δική μου ανάμνηση. Βρίσκεται πάντα σε επικοινωνία με τον Θεό, και είναι μέρος δικό σου. Είναι ο Οδηγός σου στην σωτηρία, διότι κρατά τη θύμηση πραγμάτων του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος, και τα φέρνει στο παρόν. Κρατά αυτή την χαρά ευγενικά μέσα στο νου σου, και ζητά μόνο να την αυξάνεις στο Όνομά Του μοιράζοντάς την για να αυξήσει  την χαρά Του μέσα σου.

 

IV. Διδασκαλία και Θεραπεία1. Αυτό που έχει κρύψει ο φόβος είναι ακόμα μέρος δικό σου. Η προσχώρηση στην Επανόρθωση είναι η διέξοδος από τον φόβο. Το Άγιο Πνεύμα θα σε βοηθήσει να ερμηνεύσεις εκ νέου όλα όσα αντιλαμβάνεσαι ως τρομακτικά, και θα σε διδάξει ότι μόνο ό,τι είναι γεμάτο αγάπη είναι αληθινό. Η αλήθεια είναι πέρα από την δική σου ικανότητα να καταστρέφεις, αλλά ολοκληρωτικά μέσα στην ικανότητα σου να αποδέχεσαι. Σου ανήκει διότι, ως επέκταση του Θεού που είσαι, την δημιούργησες μαζί με Αυτόν. Είναι δική σου διότι είναι μέρος από σένα, ακριβώς όπως εσύ είσαι μέρος του Θεού διότι Αυτός σε δημιούργησε. Τίποτα που είναι καλό δεν μπορεί να χαθεί διότι προέρχεται από το Άγιο Πνεύμα, την Φωνή για  δημιουργία. Τίποτα που να μην είναι καλό δεν δημιουργήθηκε ποτέ, κι επομένως δεν μπορεί να προστατευτεί. Η Επανόρθωση είναι η εγγύηση της ασφάλειας της Βασιλείας, και η ένωση της Υιότητας  είναι η προστασία της. Το εγώ δεν μπορεί να επικρατήσει ενάντια στην Βασιλεία επειδή η Υιότητα είναι ενωμένη. Ενώπιον της παρουσίας εκείνων που ακούν το Κάλεσμα του Αγίου Πνεύματος να ενωθούν, το εγώ ξεθωριάζει και ακυρώνεται.
2. Ό,τι φτιάχνει το εγώ το κρατά για τον εαυτό του, και γι αυτό είναι χωρίς δύναμη. Η ύπαρξή του δεν μοιράζεται. Δεν πεθαίνει∙ απλά δεν γεννήθηκε ποτέ. Η σωματική γέννηση δεν είναι μία αρχή∙ είναι μία συνέχεια. Όλα όσα συνεχίζονται έχουν ήδη γεννηθεί. Θα αυξάνονται όσο είσαι πρόθυμος να επιστρέψεις το μη θεραπευμένο κομμάτι του νου σου στο ανώτερο κομμάτι, επιστρέφοντας το αδιαίρετο στην δημιουργία. Εγώ έχω έρθει να σου δώσω τις βάσεις, έτσι ώστε οι σκέψεις σου να σε καταστήσουν πραγματικά ελεύθερο. Έχεις κουβαλήσει το φορτίο των αμοίραστων ιδεών που είναι πολύ αδύναμες για να αυξηθούν, αλλά έχοντάς τες φτιάξει εσύ δεν κατάλαβες τον τρόπο με τον οποίο καταργούνται. Δεν μπορείς να ακυρώσεις τα σφάλματα του παρελθόντος μόνος σου. Δεν θα αφανιστούν από το νου σου χωρίς την Επανόρθωση, μία θεραπεία που δεν είναι δικής σου κατασκευής. Η Επανόρθωση πρέπει να γίνει κατανοητή ως μία αγνή πράξη μοιράσματος. Αυτό εννοούσα όταν είπα ότι ακόμα και σε αυτόν τον κόσμο είναι δυνατόν ν’ ακούς μόνο μία Φωνή. Αν εσύ είσαι μέρος του Θεού και η Υιότητα  είναι Ένα, δεν γίνεται να περιορίζεσαι στον εαυτό που βλέπει το εγώ.
3. Κάθε σκέψη αγάπης που έλαβε χώρα σε οποιοδήποτε μέρος της Υιότητας  ανήκει σε κάθε μέρος της. Μοιράζεται διότι είναι της αγάπης. Το μοίρασμα είναι ο τρόπος δημιουργίας του Θεού, όπως επίσης και δικός σου. Το εγώ μπορεί να σε κρατά σε εξορία από την Βασιλεία των Ουρανών, αλλά μέσα στην Βασιλεία την ίδια δεν έχει καμία δύναμη. Οι ιδέες του πνεύματος δεν αφήνουν το νου που τις σκέφτεται, ούτε είναι δυνατόν να συγκρουστούν μεταξύ τους. Όμως, οι ιδέες του εγώ μπορούν να συγκρούονται διότι συμβαίνουν σε διαφορετικά επίπεδα και περιλαμβάνουν ακόμα αντίθετες σκέψεις του ίδιου επίπεδου. Είναι αδύνατον να μοιράζεσαι σκέψεις που βρίσκονται σε αντίθεση μεταξύ τους. Μπορείς μόνο να μοιράζεσαι τις σκέψεις που είναι του Θεού και αυτές που κρατά Αυτός για σένα. Και από τέτοιες σκέψεις αποτελείται η Βασιλεία των Ουρανών. Οι υπόλοιπες παραμένουν μαζί σου μέχρι το Άγιο Πνεύμα να τις ερμηνεύσει εκ νέου στο φως της Βασιλείας, κάνοντάς τες κι αυτές, αντάξιες μοιράσματος. Όταν έχουν εξαγνιστεί επαρκώς, τότε Αυτό σου επιτρέπει να τις μοιραστείς. Η απόφαση να τις μοιραστείς είναι ο εξαγνισμός τους.
4. Εγώ άκουσα μία Φωνή διότι κατάλαβα ότι δεν μπορούσα να πετύχω την Επανόρθωση για τον εαυτό μου μόνος μου. Το ν’ακούς μία Φωνή σημαίνει ότι έχεις αποφασίσει να Την μοιράζεσαι γιατί μόνο έτσι Την ακούς ο ίδιος. Ο Νους που ήταν μέσα σε μένα ακόμα έλκεται ακαταμάχητα από κάθε νου δημιουργημένο από τον Θεό, διότι η  Ολότητα του Θεού είναι η Ολότητα του Υιού Του. Δεν γίνεται να πάθεις κακό, και δεν θέλεις να δείξεις στον αδερφό σου τίποτα άλλο εκτός από την ολότητά σου. Δείξε του ότι δεν μπορεί να σε βλάψει και μην κρατάς τίποτα εναντίον του, ειδάλλως το κρατάς εναντίον του εαυτού σου. Αυτό είναι το νόημα του «γύρισε και το άλλο μάγουλο».
5. Η διδασκαλία γίνεται με πολλούς τρόπους, πάνω απ’ όλα με παράδειγμα. Η διδασκαλία θα πρέπει να είναι θεραπεία, διότι είναι το μοίρασμα ιδεών και η αναγνώριση ότι το να μοιράζεσαι ιδέες σημαίνει ότι τις ενδυναμώνεις. Δεν γίνεται να ξεχάσω την ανάγκη μου να διδάσκω αυτά που έχω μάθει, η οποία δημιουργήθηκε μέσα μου επειδή έμαθα. Καλώ εσένα να διδάσκεις αυτό που έχεις μάθει, διότι πράττοντας το  μπορείς να βασίζεσαι σε αυτό. Κάντο αυτό  στο όνομά μου διότι το όνομά μου είναι το Όνομα του Υιού του Θεού. Αυτά που έχω μάθει σου τα δίνω ελεύθερα, και ο Νους που ήταν μέσα σε μένα χαροποιείται όταν επιλέγεις να τον ακούς.
6. Το Άγιο Πνεύμα επιτυγχάνει την Επανόρθωση σε όλους μας με την ακύρωση, κι επομένως ανασηκώνει το φορτίο που έχεις θέσει μέσα στο νου σου. Ακολουθώντας Το οδηγείσαι πίσω στον Θεό όπου ανήκεις, και πως αλλιώς μπορείς να βρεις τον δρόμο εκτός από το να πάρεις και τον αδελφό σου μαζί σου; Ο δικός μου ρόλος στην Επανόρθωση δεν είναι ολοκληρωμένος μέχρι να λάβεις κι εσύ μέρος σ΄αυτήν και να την προσφέρεις. Καθώς διδάσκεις θα μαθαίνεις. Ποτέ δεν θα σε αφήσω ούτε θα σε απαρνηθώ, διότι αν σε εγκατέλειπα θα σήμαινε πως απαρνούμαι τον εαυτό μου και τον Θεό που με δημιούργησε. Απαρνείσαι τον εαυτό σου και τον Θεό αν απαρνείσαι οποιονδήποτε από τους αδελφούς σου. Πρέπει να μάθεις να τους βλέπεις έτσι όπως είναι, και να καταλάβεις ότι κι αυτοί ανήκουν στον Θεό όπως κι εσύ. Πως θα μπορούσες να συμπεριφερθείς καλύτερα στον αδελφό σου από το να παραδώσεις στον Θεό ό,τι είναι δικό Του;
7. Η Επανόρθωση σου δίνει την δύναμη ενός θεραπευμένου νου, αλλά η δύναμη της δημιουργίας είναι του Θεού. Επομένως, αυτοί που έχουν συγχωρεθεί πρέπει να αφοσιωθούν πρώτα στην θεραπεία διότι, έχοντας λάβει την ιδέα της θεραπείας, πρέπει να την δίνουν για να την κρατήσουν. Η πλήρης δύναμη της δημιουργίας δεν μπορεί να εκφραστεί όσο οποιαδήποτε ιδέα του Θεού παρακρατείται από την Βασιλεία των Ουρανών. Η κοινή θέληση της Υιότητας  είναι ο μόνος δημιουργός που μπορεί να δημιουργήσει σαν τον Πατέρα, διότι μόνο οι ολοκληρωμένοι μπορούν να σκέφτονται ολοκληρωμένα, και από τη σκέψη του Θεού δεν λείπει τίποτα. Ό,τι σκέφτεσαι και δεν είναι μέσω του Αγίου Πνεύματος είναι ελλιπές.
8. Πως γίνεται εσύ που είσαι τόσο ιερός να υποφέρεις; Όλο σου το παρελθόν έχει φύγει εκτός από την ομορφιά του, και δεν έχει μείνει τίποτα άλλο από μία ευλογία. Έχω σώσει όλες σου τις καλοσύνες και κάθε σκέψη αγάπης που έκανες ποτέ. Τις έχω εξαγνίσει από τα σφάλματα που έκρυβαν το φως τους, και τις κράτησα για σένα μέσα στην δική τους τέλεια λάμψη. Είναι πέρα από την καταστροφή και πέρα από την ενοχή. Προήλθαν από το Άγιο Πνεύμα μέσα σου, και γνωρίζουμε ότι αυτά που δημιουργεί ο Θεός είναι αιώνια. Μπορείς στ’αλήθεια ν’αναχωρήσεις γαλήνια διότι σε αγάπησα όπως αγάπησα τον εαυτό μου. Πορεύσου με την ευλογία μου και για την ευλογία μου. Κράτησέ την και μοίρασέ την, έτσι ώστε να είναι πάντα δική μας. Εναποθέτω την ειρήνη του Θεού μέσα στην καρδιά σου και μέσα στα χέρια σου, για να την κρατάς και να την μοιράζεσαι. Η καρδιά είναι αγνή για να την κρατήσεις, και τα χέρια είναι δυνατά για να την δίνουν. Δεν γίνεται να χάσουμε. Η κρίση μου είναι τόσο ισχυρή όσο η σοφία του Θεού, στου Οποίου την Καρδιά και τα Χέρια έχουμε την ύπαρξη μας. Τα ήσυχα παιδιά Του είναι οι ευλογημένοι Υιοί Του. Οι Σκέψεις του Θεού είναι μαζί σου.

V. Η Χρήση της Ενοχής από το Εγώ

1. Ίσως κάποιες από τις αντιλήψεις  μας να ξεκαθαρίσουν και να αποκτήσουν πιο προσωπική σημασία αν ξεκαθαριστεί η χρήση της ενοχής από το εγώ. Το εγώ έχει έναν σκοπό, ακριβώς όπως και το Άγιο Πνεύμα. Ο σκοπός του εγώ είναι ο φόβος, διότι μόνο οι φοβισμένοι μπορεί να είναι εγωιστές. Η λογική του εγώ είναι άμεμπτη όπως και το Αγίου Πνεύματος, διότι ο νους σου έχει τα μέσα στην διάθεσή του για να πάρει το μέρος του Ουρανού ή της γης, όπως επιλέξει. Αλλά πάλι, θυμήσου ότι και οι δύο αυτές καταστάσεις είναι μέσα σου.
2. Στον Ουρανό δεν υπάρχει ενοχή, διότι η Βασιλεία των Ουρανών επιτυγχάνεται μέσω της Επανόρθωσης, η οποία σε απελευθερώνει για να δημιουργήσεις. Η λέξη «δημιουργώ» είναι κατάλληλη εδώ διότι, μόλις αυτό που έχεις φτιάξει ακυρωθεί από το Άγιο Πνεύμα, το ευλογημένο καθαρό υπόλοιπο αποκαθίσταται και επομένως συνεχίζει την δημιουργία. Αυτό που είναι αληθινά ευλογημένο είναι ανίκανο να προκαλέσει ενοχή, κι επομένως προκαλεί χαρά. Αυτό το κάνει απρόσβλητο από το εγώ διότι η ειρήνη του είναι ακαταμάχητη. Είναι άτρωτο από την διάσπαση διότι είναι ολοκληρωμένο. Η ενοχή είναι πάντα διασπαστική. Οτιδήποτε προκαλεί φόβο είναι διχαστικό διότι υπακούει στους νόμους του διχασμού. Το εγώ, εκτός από σύμβολο του διαχωρισμού, είναι επίσης και το σύμβολο της ενοχής. Η ενοχή δεν προέρχεται καθόλου από τον Θεό. Είναι το σύμβολο της επίθεσης στον Θεό. Αυτή η ιδέα έχει νόημα μόνο για το εγώ, αλλά μην υποτιμάς την δύναμη της πίστης του εγώ σε αυτή. Αυτό είναι το πιστεύω από το  οποίο στην πραγματικότητα προέρχεται όλη η ενοχή.
3. Το εγώ είναι το μέρος του νου που πιστεύει στον διχασμό. Πως θα μπορούσε ένα κομμάτι του Θεού να διασπαστεί από τον εαυτό του χωρίς να πιστεύει ότι Του επιτίθεται; Μιλήσαμε και παλαιότερα για το πρόβλημα της εξουσίας έτσι όπως βασίζεται στην ιδέα του σφετερισμού της δύναμης του Θεού. Το εγώ πιστεύει ότι αυτό έκανες διότι πιστεύει ότι αυτό είναι εσύ. Αν ταυτίζεσαι με το εγώ, τότε πρέπει να αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου ως ένοχο. Όποτε ανταποκρίνεσαι στο εγώ σου θα βιώνεις ενοχή, και θα φοβάσαι την τιμωρία. Το εγώ είναι κυριολεκτικά μία τρομακτική σκέψη. Όσο γελοία και να είναι η ιδέα της επίθεσης στον Θεό για τον υγιή πνευματικά νου, ποτέ μην ξεχνάς ότι το εγώ δεν είναι υγιές πνευματικά. Αντιπροσωπεύει ένα σύστημα ψευδαισθήσεων, και μιλά για λογαριασμό του. Όταν ακούς την φωνή του εγώ σημαίνει πως πιστεύεις ότι είναι δυνατόν να επιτεθείς στον Θεό, και ότι έχεις αποσπάσει ένα κομμάτι Του από Αυτόν. Ακολουθεί φόβος εκδίκησης, επειδή η δριμύτητα της ενοχής είναι τόσο έντονη που πρέπει να προβληθεί.
4.  Ό,τι δέχεσαι μέσα στο νου σου είναι πραγματικό για σένα. Η αποδοχή σου είναι που το κάνει πραγματικό. Αν ενθρονίσεις το εγώ μέσα στο νου σου, τότε αυτή η άδειά σου να εισέλθει το κάνει πραγματικότητά σου. Αυτό συμβαίνει διότι ο νους είναι ικανός να δημιουργεί πραγματικότητα ή να κατασκευάζει ψευδαισθήσεις. Είπα και πριν ότι πρέπει να μάθεις να σκέφτεσαι μαζί με τον Θεό. Το να σκέφτεσαι μαζί με Αυτόν σημαίνει ότι σκέφτεσαι σαν Αυτόν. Αυτό προκαλεί χαρά, όχι ενοχή, διότι είναι φυσικό. Η ενοχή είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι ο τρόπος σκέψης σου είναι αφύσικος. Ο αφύσικος τρόπος σκέψης πάντα συνοδεύεται από ενοχή, διότι είναι η πίστη στην αμαρτία. Το εγώ δεν αντιλαμβάνεται την αμαρτία ως έλλειψη αγάπης, παρά μόνο σαν αναμφίβολη πράξη επίθεσης. Αυτό είναι αναγκαίο για την επιβίωση του εγώ διότι, μόλις αντιληφθείς την αμαρτία ως έλλειψη, αυτόματα θα επιχειρήσεις να επανορθώσεις την κατάσταση. Και θα επιτύχεις. Το εγώ αυτό το θεωρεί καταδίκη, αλλά εσύ πρέπει να μάθεις να το θεωρείς ελευθερία.
5. Ο νους που δεν έχει ενοχές δεν γίνεται να υποφέρει. Όντας λογικός, ο νους θεραπεύει το σώμα διότι έχει θεραπευτεί ο ίδιος. Ο υγιής νους δεν μπορεί να διανοηθεί την ασθένεια διότι δεν μπορεί να διανοηθεί την επίθεση προς οποιονδήποτε ή οτιδήποτε. Είπα και παλαιότερα ότι η ασθένεια είναι μία μορφή μαγείας. Μπορεί να ήταν καλύτερα να πούμε ότι είναι μία μορφή μαγικής λύσης. Το εγώ πιστεύει ότι με το να τιμωρεί τον εαυτό του θα κατευνάσει την τιμωρία του Θεού. Εν τούτοις, ακόμα και σε αυτό είναι αλαζονικό. Αποδίδει στον Θεό πρόθεση τιμωρίας, και έπειτα παίρνει αυτή την πρόθεση σαν δικό του προνόμιο. Προσπαθεί να σφετεριστεί όλες τις λειτουργίες του Θεού  έτσι όπως τις αντιλαμβάνεται, διότι αναγνωρίζει ότι μόνο την ολοκληρωτική πίστη μπορεί να την εμπιστευτεί κανείς.
6. Το εγώ δεν μπορεί να αντιτεθεί στους νόμους του Θεού περισσότερο από ότι εσύ, αλλά μπορεί να τους ερμηνεύσει ανάλογα με το τι θέλει, ακριβώς όπως κι εσύ. Αυτός είναι ο λόγος που η ερώτηση, «Τι θέλεις;» πρέπει ν’ απαντηθεί. Την απαντάς κάθε λεπτό και κάθε δευτερόλεπτο, και κάθε στιγμή απόφασης είναι μία κρίση κάθε άλλο παρά αναποτελεσματική. Τα αποτελέσματά της θα ακολουθούν άμεσα μέχρι ν’αλλάξει η απόφαση. Να θυμάσαι, όμως, ότι οι ίδιες οι εναλλακτικές που υπάρχουν είναι αμετάβλητες. Το Άγιο Πνεύμα, όπως το εγώ, είναι μία απόφαση. Μαζί αυτά τα δύο αποτελούν όλες τις εναλλακτικές που μπορεί να δεχτεί και να υπακούσει ο νους. Το Άγιο Πνεύμα και το εγώ είναι οι μόνες επιλογές που είναι ανοιχτές για σένα. Ο Θεός δημιούργησε την μία, κι επομένως δεν μπορείς να την εξαλείψεις. Εσύ έφτιαξες την άλλη, άρα μπορείς να την ακυρώσεις. Μόνο ό,τι δημιουργεί ο Θεός είναι αμετάκλητο και αμετάβλητο. Ό,τι έφτιαξες εσύ μπορεί πάντα να αλλάξει διότι, όταν δεν σκέφτεσαι σαν τον Θεό, στην πραγματικότητα δεν σκέφτεσαι καθόλου. Οι αυταπάτες δεν είναι πραγματικές σκέψεις, παρόλο που μπορεί να τις πιστεύεις. Αλλά κάνεις λάθος. Η λειτουργία της σκέψης προέρχεται από τον Θεό και βρίσκεται μέσα στον Θεό. Σαν μέρος της δικής Του σκέψης, εσύ δεν μπορείς να σκέφτεσαι χωριστά από Αυτόν.
7. Ο παράλογος τρόπος σκέψης είναι διαταραγμένη σκέψη. Ο Θεός ο Ίδιος διευθετεί την σκέψη σου διότι η σκέψη σου είναι δημιουργημένη από Αυτόν. Τα αισθήματα ενοχής είναι πάντα σημάδι ότι δεν το γνωρίζεις αυτό. Επίσης δείχνουν ότι πιστεύεις ότι μπορείς να σκέφτεσαι χώρια από τον Θεό, και ότι αυτό θέλεις. Κάθε διαταραγμένη σκέψη συνοδεύεται από ενοχή από την σύλληψή της, και στηρίζεται στην ενοχή για την συνέχισή της. Η ενοχή είναι αναπόφευκτη από εκείνους που πιστεύουν ότι διευθετούν τις δικές τους σκέψεις, και άρα πρέπει να υπακούν τις προσταγές τους. Αυτό τους κάνει να νιώθουν υπεύθυνοι για τα σφάλματα τους χωρίς ν’ αναγνωρίζουν ότι, με το να αποδέχονται αυτή την ευθύνη, αντιδρούν ανεύθυνα. Αν η μοναδική ευθύνη του εργάτη των θαυμάτων είναι να δεχτεί την Επανόρθωση για τον εαυτό του, και σε διαβεβαιώνω ότι αυτή είναι, τότε η ευθύνη για  ό,τι  επανορθώνεται δεν μπορεί να είναι δική σου. Το δίλημμα δεν μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο αν δεχτείς την λύση της ακύρωσης. Θα ήσουν υπεύθυνος για τα αποτελέσματα όλου του λανθασμένου τρόπου σκέψης σου αν αυτός δεν γινόταν ν’ακυρωθεί. Ο σκοπός της Επανόρθωσης είναι να διατηρεί το παρελθόν μόνο σε εξαγνισμένη μορφή. Αν δεχτείς την θεραπεία για την διαταραγμένη σκέψη, μία θεραπεία που η αποτελεσματικότητα της είναι αναμφίβολη, πως είναι δυνατόν να παραμείνουν τα συμπτώματα της;
8. Η συνεχής απόφαση να παραμένεις διαχωρισμένος είναι ο μόνος πιθανός λόγος για να συνεχίζεις να έχεις αισθήματα ενοχής. Αυτό το έχουμε ξαναπεί και παλαιότερα, αλλά δεν δώσαμε έμφαση στα καταστροφικά αποτελέσματα της απόφασης. Κάθε απόφαση του νου θα επηρεάζει και την συμπεριφορά και τα βιώματα. Αυτό που θέλεις, αυτό περιμένεις. Αυτό δεν είναι αυταπάτη. Ο νους σου πραγματικά φτιάχνει το μέλλον σου, και θα το στρέψει προς την ολοκληρωμένη δημιουργία οποιαδήποτε στιγμή αυτός δεχτεί πρώτα την Επανόρθωση. Επίσης θα επιστρέψει στην πλήρη δημιουργία την στιγμή που θα έχει γίνει αυτό. Έχοντας παραιτηθεί από την διαταραγμένη σκέψη του, η ορθή διευθέτηση της σκέψης γίνεται προφανής.

 

 

 

VI. Χρόνος και Αιωνιότητα


1. Ο Θεός με την γνώση Του δεν περιμένει, αλλά η Βασιλεία των Ουρανών είναι ελλιπής όσο εσύ περιμένεις. Όλοι οι Υιοί του Θεού περιμένουν την επιστροφή σου, όπως κι εσύ περιμένεις την δική τους. Η καθυστέρηση δεν έχει σημασία στην αιωνιότητα, αλλά είναι τραγική στον χρόνο. Έχεις επιλέξει να βρίσκεσαι στον χρόνο παρά στην αιωνιότητα, κι επομένως πιστεύεις ότι είσαι μέσα στον χρόνο. Εν τούτοις η επιλογή σου είναι και ελεύθερη και μπορεί να αλλάξει. Δεν ανήκεις στο χρόνο. Η θέση σου είναι μόνο στην αιωνιότητα, εκεί όπου ο Θεός σε τοποθέτησε για πάντα
2. Τα αισθήματα ενοχής διατηρούν τον χρόνο. Προκαλούν φόβους εκδίκησης και εγκατάλειψης, κι επομένως επιβεβαιώνουν ότι το μέλλον θα είναι σαν το παρελθόν. Αυτή είναι η συνέχιση του εγώ. Το να πιστεύεις ότι δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό δίνει στο εγώ μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Αλλά και μπορείς και πρέπει. Ο Θεός σου προσφέρει γι ανταλλαγή την συνέχιση της αιωνιότητας. Όταν επιλέξεις να κάνεις αυτή την ανταλλαγή, την ίδια στιγμή ανταλλάσσεις την ενοχή με την χαρά, τον φθόνο με την αγάπη, και τον πόνο με την γαλήνη. Ο δικός μου ρόλος είναι μόνο να απαλλάξω την θέλησή σου από τις αλυσίδες και να την απελευθερώσω. Το εγώ σου δεν μπορεί να δεχτεί αυτή την ελευθερία, και θα αντιτίθεται όποτε μπορεί και με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο. Και εσύ, ως ο κατασκευαστής του, αναγνωρίζεις τι μπορεί να κάνει διότι εσύ του έδωσες την δύναμη να το κάνει.
3. Να θυμάσαι πάντα την Βασιλεία των Ουρανών, και να θυμάσαι ότι εσύ που είσαι μέρος της Βασιλείας δεν γίνεται να χαθείς. Ο Νους που ήταν μέσα σε μένα, είναι μέσα σε σένα, διότι ο Θεός δημιουργεί με τέλεια δικαιοσύνη. Άφησε το Άγιο Πνεύμα να σου θυμίζει πάντα την δικαιοσύνη Του, και άφησε εμένα να σε διδάξω το πώς να την μοιράζεσαι με τους αδελφούς σου. Πως αλλιώς μπορεί να σου δοθεί η ευκαιρία να την διεκδικήσεις για τον εαυτό σου; Οι δύο φωνές μιλούν για διαφορετικές ερμηνείες του ίδιου πράγματος, συγχρόνως∙ ή σχεδόν συγχρόνως, διότι το εγώ πάντα μιλά πρώτο. Οι εναλλασσόμενες ερμηνείες δεν ήταν απαραίτητες μέχρι που φτιάχτηκε η πρώτη.
4. Το εγώ μιλά κρίνοντας, και το Άγιο Πνεύμα αντιστρέφει την απόφασή του, όπως σε αυτό τον κόσμο, ένα ανώτερο δικαστήριο έχει την δύναμη να αναιρέσει την απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου. Οι αποφάσεις του εγώ είναι πάντα λανθασμένες, διότι βασίζονται στο σφάλμα για το οποίο φτιάχτηκαν να στηρίξουν. Τίποτα από ό,τι αντιλαμβάνεται το εγώ δεν ερμηνεύεται σωστά. Και όχι μόνο μνημονεύει τις Γραφές για τον δικό του σκοπό, αλλά και τις ερμηνεύει έτσι ώστε να μαρτυρούν υπέρ αυτού. Η Βίβλος είναι κάτι τρομακτικό κατά την κρίση του εγώ. Και εφόσον την αντιλαμβάνεται ως τρομακτική, την ερμηνεύει τρομακτικά. Όντας φοβισμένος, δεν επικαλείσαι το Ανώτερο Δικαστήριο διότι πιστεύεις ότι και η δική του κρίση θα είναι και αυτή εναντίον σου.
5. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα για το πως οι ερμηνείες του εγώ είναι παραπλανητικές, αλλά μερικά είναι αρκετά για να δείξουν το πώς το Άγιο Πνεύμα μπορεί να τις ερμηνεύσει εκ νέου, με το δικό Του φως.
6. «Όπως σπείρεις, έτσι και θα θερίσεις». Το Άγιο Πνεύμα αυτό το ερμηνεύει, ότι αυτό που θεωρείς άξιο καλλιέργειας, αυτό θα καλλιεργείς στον εαυτό σου. Η κρίση σου για το τι είναι άξιο, το καθιστά άξιο για σένα.
7. Το «Η εκδίκηση είναι δική μου, είπε ο Κύριος» ερμηνεύεται εύκολα αν θυμηθείς ότι οι ιδέες αυξάνονται μόνο με το να μοιράζονται. Αυτή η δήλωση τονίζει ότι η εκδίκηση δεν μπορεί να μοιραστεί. Επομένως δώσε την στο Άγιο Πνεύμα, ο Οποίος θα την εξαλείψει από μέσα σου διότι δεν ανήκει στο νου σου, ο οποίος είναι μέρος του Θεού.
8. Το «Θα ελέγξω τις αμαρτίες των πατέρων ως την  τρίτη και τέταρτη γενεά», έτσι όπως ερμηνεύεται από το εγώ, είναι ιδιαίτερα μοχθηρό. Γίνεται απλά μία προσπάθεια εγγύησης της επιβίωσης του εγώ. Για το Άγιο Πνεύμα, αυτή η δήλωση σημαίνει ότι μπορεί να ερμηνεύσει εκ νέου στις νεώτερες γενεές αυτό που οι προηγούμενες είχαν παρερμηνεύσει, και έτσι να απελευθερώσει τις σκέψεις από την ικανότητα να παράγουν φόβο.
9. Το «Οι διεφθαρμένοι θα χαθούν» γίνεται μία δήλωση Επανόρθωσης, αν η λέξη «χαθούν» γίνει κατανοητή ως «ακυρωθούν». Κάθε σκέψη μη αγάπης πρέπει να ακυρωθεί, μία λέξη που το εγώ δεν μπορεί ούτε καν να καταλάβει. Για το εγώ, το να ακυρώνω σημαίνει να καταστρέφω. Το εγώ δεν θα καταστραφεί διότι είναι κομμάτι της σκέψης σου, αλλά επειδή είναι μη δημιουργικό και επομένως δεν μοιράζεται, θα ερμηνευτεί εκ νέου για να σε απελευθερώσει από τον φόβο. Το κομμάτι του νου σου που έχεις δώσει στο εγώ απλά θα επιστρέψει στην Βασιλεία των Ουρανών, εκεί όπου ανήκει ολόκληρος ο νους σου. Εσύ μπορείς να καθυστερείς την ολοκλήρωση της Βασιλείας, αλλά δεν μπορείς να εισάγεις την αντίληψη του φόβου μέσα σε αυτή.
10. Δεν χρειάζεται να φοβάσαι ότι θα σε καταδικάσει το Ανώτερο Δικαστήριο. Απλά θα σε απαλλάξει από τις κατηγορίες εναντίον σου. Δεν μπορεί να υπάρχει κατηγορητήριο εναντίον κάποιου παιδιού του Θεού, και κάθε μάρτυρας ενοχής των δημιουργημάτων του Θεού φέρει ψευδείς μαρτυρίες για τον Θεό τον Ίδιο. Κάνε με χαρά προσφυγή για όλα όσα πιστεύεις στο Ανώτερο Δικαστήριο του Θεού, διότι αυτό μιλά εκ μέρους Του, άρα λέει την αλήθεια. Θα σε απαλλάξει από τις κατηγορίες εναντίον σου, όσο προσεκτικά και να τις έχεις κατασκευάσει. Η υπόθεση για έναν ανόητο μπορεί να έχει αποδείξεις που στηρίζουν την κατηγορία όχι όμως για τον Θεό. Το Άγιο Πνεύμα δεν θα τις ακούσει, διότι Αυτό μπορεί μόνο να φέρει αληθείς μαρτυρίες. Η ετυμηγορία Του θα είναι πάντα «δική σου είναι η Βασιλεία των Ουρανών», διότι το Άγιο Πνεύμα σου δόθηκε για να σου θυμίζει τι είσαι.
11. Όταν είπα « Έχω έρθει σαν φως στον κόσμο,» εννοούσα ότι ήρθα για να μοιραστώ το φως μαζί σου. Θυμήσου την αναφορά μου στο σκοτεινό γυαλί του εγώ, και θυμήσου ακόμα, ότι είπα, «Μην κοιτάς εκεί». Είναι ακόμα αλήθεια ότι το που κοιτάς για να βρεις τον εαυτό σου εξαρτάται από σένα. Η υπομονή σου με τον αδερφό σου είναι η υπομονή σου με τον εαυτό σου. Δεν αξίζει υπομονή ένα παιδί του Θεού; Εγώ σου έδειξα άπειρη υπομονή διότι η θέλησή μου είναι αυτή του Πατέρα μας, από τον Οποίο έμαθα την άπειρη υπομονή. Η Φωνή Του βρισκόταν μέσα σε μένα όπως είναι και σε σένα, και σου μιλά για υπομονή προς την Υιότητα στο Όνομα του Δημιουργού της.
12. Τώρα πρέπει να μάθεις ότι μόνο η απεριόριστη υπομονή παράγει άμεσα αποτελέσματα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο χρόνος ανταλλάσσεται με την αιωνιότητα. Η απεριόριστη υπομονή καλεί την απεριόριστη αγάπη, και παράγοντας αποτελέσματα στο τώρα, καθιστά τον χρόνο μη απαραίτητο. Έχουμε πει επανειλημμένα ότι ο χρόνος είναι ένα εργαλείο μάθησης που θα καταργηθεί όταν δεν θα είναι πια χρήσιμο. Το Άγιο Πνεύμα, που μιλά για τον Θεό μέσα στον χρόνο, επίσης γνωρίζει ότι ο χρόνος δεν έχει νόημα. Αυτό σου το υπενθυμίζει κάθε στιγμή του χρόνου που περνά, διότι είναι η ειδική Του λειτουργία να σε επαναφέρει στην αιωνιότητα και να παραμείνει εκεί ευλογώντας τις δημιουργίες σου. Αυτή είναι η μόνη ευλογία που μπορείς να δώσεις αληθινά, διότι το Άγιο Πνεύμα είναι αληθινά ευλογημένο. Εφόσον σου έχει δοθεί ελεύθερα από τον Θεό, κι εσύ πρέπει να Το δίνεις όπως Το  έλαβες.

 

VII. Η Απόφαση για τον Θεό

1. Πιστεύεις στ’ αλήθεια πως μπορείς να φτιάξεις μια φωνή που να πνίξει την Φωνή του Θεού; Πιστεύεις πραγματικά ότι μπορείς να επινοήσεις ένα σύστημα σκέψης που να μπορεί να σε διαχωρίζει από Αυτόν; Πιστεύεις στ’ αλήθεια ότι μπορείς εσύ να σχεδιάζεις την ασφάλεια και την χαρά σου καλύτερα από ό,τι Αυτός; Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε προσεκτικός ούτε απρόσεκτος∙ απλά χρειάζεται να αφήσεις όλες σου τις έγνοιες σε Αυτόν που σε φροντίζει. Εσύ είσαι η φροντίδα Του διότι σε αγαπά. Η Φωνή Του σου υπενθυμίζει πάντα ότι όλη η ελπίδα είναι δική σου, χάρη στην δική Του μέριμνα. Δεν μπορείς να επιλέξεις να διαφύγεις από την φροντίδα Του διότι δεν είναι αυτό το Θέλημα Του, αλλά μπορείς να επιλέξεις να δεχτείς την φροντίδα Του και να χρησιμοποιήσεις την άπειρη δύναμη της φροντίδας Του για όλα εκείνα που δημιούργησε με αυτή.
2. Υπάρχουν πολλοί θεραπευτές που δεν θεράπευσαν τον εαυτό τους. Δεν έχουν κινήσει βουνά με την πίστη τους διότι η πίστη τους δεν ήταν ολοκληρωμένη. Μερικοί από αυτούς έχουν θεραπεύσει τους ασθενείς κάποιες φορές, αλλά δεν έχουν αναστήσει τους νεκρούς. Μόνο αν ο θεραπευτής θεραπεύσει τον εαυτό του, θα μπορεί να πιστεύει ότι δεν υπάρχει βαθμός δυσκολίας στα θαύματα. Δεν έχει μάθει ότι κάθε νους που δημιούργησε ο Θεός αξίζει εξίσου να θεραπευτεί διότι ο Θεός τον δημιούργησε ολοκληρωμένο. Σου ζητείται απλά να επιστρέψεις στον Θεό το νου έτσι όπως τον δημιούργησε Αυτός. Σου ζητά μόνο αυτό που Αυτός έδωσε, γνωρίζοντας ότι αυτή η προσφορά θα σε θεραπεύσει. Η νοητική  υγεία είναι ολότητα, και η νοητική  υγεία του αδελφού σου είναι η δική σου.
3. Γιατί ν’ακούς τα δίχως τέλος παρανοϊκά καλέσματα που νομίζεις ότι απευθύνονται σ’ εσένα, όταν μπορείς να γνωρίζεις ότι η Φωνή του Θεού βρίσκεται μέσα σου; Ο Θεός εμπιστεύτηκε το Πνεύμα Του σε σένα, και σου ζήτησε να εμπιστευτείς το δικό σου σε Αυτόν. Θέλει να το κρατήσει σε τέλεια ειρήνη , επειδή είσαι από τον ίδιο νου και πνεύμα  με Αυτόν.  Ο αποκλεισμός του εαυτού σου από την Επανόρθωση είναι το τελευταίο αμυντικό ανάχωμα του εγώ για την συντήρηση της ύπαρξής του. Αντανακλά και την ανάγκη του εγώ να διαχωρίζει, και την δική σου προθυμία να συμπαραταχτείς με την διαχωριστικότητα του. Αυτή η προθυμία σημαίνει ότι δεν θέλεις να θεραπευτείς.
4. Αλλά η ώρα είναι τώρα. Δεν σου έχει ζητηθεί να επεξεργαστείς το σχέδιο της σωτηρίας μόνος σου διότι, όπως σου είπα και πριν, το φάρμακο δεν θα μπορούσε να είναι δικής σου κατασκευής. Ο Θεός ο Ίδιος σου έδωσε την τέλεια Διόρθωση για όλα όσα έφτιαξες και δεν είναι  σύμφωνα με το ιερό Του Θέλημα. Εγώ κάνω το σχέδιό Του απόλυτα σαφές σε σένα, και θα σου πω ακόμα και τον δικό σου ρόλο μέσα σ’ αυτό, και το πόσο επείγον είναι να τον εκπληρώσεις. Ο Θεός θρηνεί για  την «θυσία» των παιδιών Του που πιστεύουν ότι έχουν χαθεί  γι Αυτόν.
5. Όποτε δεν είσαι απόλυτα χαρούμενος, είναι γιατί έχεις αντιδράσει με έλλειψη αγάπης σε κάποια από τις δημιουργίες του Θεού. Επειδή αυτό το αντιλαμβάνεσαι  ως «αμαρτία» γίνεσαι αμυντικός διότι περιμένεις επίθεση. Η απόφαση να αντιδράσεις με αυτό τον τρόπο είναι δική σου, και επομένως μπορεί να ακυρωθεί. Δεν γίνεται να ακυρωθεί με μετάνοια με την συνήθη έννοια, διότι έτσι υπονοείται  ενοχή. Αν επιτρέψεις στον εαυτό σου να νιώσει ένοχος, τότε μάλλον θα ενισχύσεις το σφάλμα και δεν θα επιτρέψεις σε αυτό να ακυρωθεί για λογαριασμό σου.
6. Η απόφαση δεν μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτό είναι φανερό, αν συνειδητοποιήσεις ότι πρέπει ήδη να έχεις αποφασίσει να μην είσαι απόλυτα χαρούμενος αν έτσι νιώθεις. Επομένως, το πρώτο βήμα στην ακύρωση είναι ν’ αναγνωρίσεις ότι ενεργά αποφάσισες εσφαλμένα, αλλά το ίδιο ενεργά μπορείς να αποφασίσεις και κάτι άλλο. Να είσαι πολύ σταθερός με τον εαυτό σου σε αυτό, και να κρατηθείς απόλυτα γνώστης της διαδικασίας της ακύρωσης, η οποία μεν δεν προέρχεται από σένα, βρίσκεται όμως μέσα σου διότι ο Θεός την τοποθέτησε εκεί. Ο δικός σου ρόλος είναι απλά να επιστρέψεις την σκέψη σου στο σημείο που έγινε το σφάλμα, και να το  παραδώσεις ειρηνικά στην Επανόρθωση. Να λες αυτό στον εαυτό σου όσο πιο ειλικρινά μπορείς, και να θυμάσαι ότι το Άγιο Πνεύμα θα ανταποκριθεί πλήρως και στην παραμικρή σου πρόσκληση:
Πρέπει να έχω πάρει λάθος απόφαση, διότι δεν είμαι γαλήνιος.
Την  απόφαση την πήρα μόνος μου, αλλά μπορώ επίσης  να αποφασίσω διαφορετικά.
Θέλω να αποφασίσω διαφορετικά, επειδή θέλω να είμαι γαλήνιος.
Δεν νιώθω ένοχος, διότι το Άγιο Πνεύμα θα ακυρώσει όλες τις συνέπειες της λάθος απόφασής μου αν Του το επιτρέψω.
Επιλέγω να του  Το επιτρέψω , αφήνοντας Το  να αποφασίσει εκ μέρους μου τον Θεό .


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΙΝΤΕΑ 
ΔΙΟΡΘΩΣΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΛΛΥ ΠΑΛΑΝΤΖΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου