Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Κάνοντας το Παρόν να είναι Παρόν.


Κάνοντας το Παρόν να είναι Παρόν.

«Η ζωή κινείται αρκετά γρήγορα. Αν δεν σταματάς μια στο τόσο, για να κοιτάξεις γύρω σου, μπορεί και να την χάσεις.» Ferris Bueller

Πριν τρεις βδομάδες γύρισα σπίτι από ένα σεμινάριο στην Αριζόνα Βορειοδυτικά του Ειρηνικού. Η αντίθεση ανάμεσα στη ξηρή, ηλιοκαμένη  γη της Αριζόνα έναντι του καταπράσινου τοπίου του Βορειοδυτικού Ειρηνικού ήταν έντονη, και έμοιαζε σαν η άνοιξη να είχε ξεπροβάλλει από τη γη σε μερικές μόνο μέρες. Το γρασίδι ήταν ψηλότερο, τα δέντρα είχαν πρασινίσει και τα λουλούδια είχαν ανθίσει. Τα ζωηρά χρώματα της άνοιξης ήταν τόσο εντυπωσιακά που πραγματικά με τράβηξαν από τη ρουτίνα μου μέσα στη παρούσα στιγμή, σε μια κατάσταση δέους και θαυμασμού.

Σας έτυχε ποτέ να φτάσετε στο τέλος μιας εποχής και να αναρωτηθείτε τι άραγε να απόγινε η άνοιξη; Θυμόσασταν τους ασφοδέλους, τους κρόκους και τις κερασιές να είναι  ανθισμένες αλλά πριν καλά, καλά το καταλάβετε οι τουλίπες είχανε κιόλας χάσει τα πέταλα τους, και τα δέντρα ξεπροβάλλανε με πλούσια βλάστηση σε διάφορες αποχρώσεις του πρασίνου- η άνοιξη απλά είχε έρθει και είχε ήδη φύγει. Ο χρόνος μάλλον κινείται με ταχύτατους ρυθμούς.  

Λυπάμαι που σας το λέω, αλλά όταν συνειδητοποιήσατε το τέλος της εποχής, ο χρόνος δεν είχε κινηθεί καθόλου διαφορετικά. Αν χάσατε την εποχή- την τρίμηνη αυτή περίοδο που συνδέεται με την περιστροφή της γης- συνέβη απλά επειδή δεν δίνατε την απαιτούμενη προσοχή. Τόσο ισχυρά είναι τα αυτόματα ασυνείδητα προγράμματα μας και ομολογώ ότι κατά καιρούς ότι είμαι το ίδιο ένοχος με τον διπλανό μου.

Σταματώντας για να μυρίσεις τα τριαντάφυλλα.

«Η ζωή κινείται αρκετά γρήγορα. Αν δεν σταματάς για να κοιτάξεις γύρω σου μια στο τόσο, μπορεί και να την χάσεις», είπε ο φανταστικός χαρακτήρας Ferris Bueller.
Μόνο που τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο πολύπλοκα από το 1986 που το είπε.
Στον σημερινό, μοντέρνο, ταχύρρυθμο, κόσμο της τεχνολογίας βιαζόμαστε για να προλάβουμε το ένα πράγμα μετά το άλλο, να τελειώσουμε  κάτι γρήγορα, για να πάμε σ’ αυτό που ακολουθεί.  Αλλά γιατί ( ή ποιά είναι η αιτία) χάνουμε αυτό το φαινόμενο, το πανταχού παρών, που λέγεται ζωή;

Χάνουμε τη ζωή όταν λησμονάμε την παρούσα στιγμή και χάνουμε την παρούσα στιγμή όταν τρέχουμε αυτά τα προγράμματα: πρέπει να το τακτοποιήσω αυτό, χρειάζεται να θυμηθώ εκείνο, να μην ξεχάσω τα αυγά από το σούπερ μάρκετ κάτι που πρέπει να το κάνω βρίσκοντας το χρόνο ανάμεσα στις συναντήσεις μου….

Σαν ένα τρόπο αντιμετώπισης του προγράμματος, δημιουργώ ασκήσεις ή παιχνίδια για να φέρω την προσοχή μου στη παρούσα στιγμή. Αυτό τον σκοπό έχει εξάλλου και ο διαλογισμός μας· εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλο και το σώμα μας να βρίσκονται στη παρούσα στιγμή.

Ας μην υποτιμάμε την σπουδαιότητα της παρούσας στιγμής επειδή είναι η πύλη προς ένα καινούριο μέλλον- είναι το μέρος από όπου στέλνουμε και λαμβάνουμε δημιουργίες, και επίσης τιθασεύουμε την εστίαση και την επίγνωση για να δημιουργήσουμε και να λάβουμε δημιουργίες. Γιατί; Επειδή, εκεί όπου βάζουμε την προσοχή μας, βάζουμε την ενέργεια μας.

Όταν ζούμε πραγματικά στην παρούσα στιγμή δεν μπορούμε να τρέξουμε το πρόγραμμα, γι’ αυτό το λόγο θα ήθελα να σας καλέσω να δοκιμάσετε αυτές τις ασκήσεις. Μπορείτε είτε να επιλέξετε κάποιες ή να δημιουργήσετε τις δικές σας. Μπορείτε να αρχίσετε με τα μικρά, μιας που τώρα αρχίζετε να εκπαιδεύετε την εστίαση και την προσοχή σας, αλλά καθώς αρχίζετε να μαθαίνετε τις μικρές ασκήσεις, μπορείτε να δημιουργήσετε μεγαλύτερες για τον εαυτό σας.  Ορίστε μερικές για να ξεκινήσετε:

· Κατά τη διαδρομή  προς και από τη δουλειά σας ή κατά την διάρκεια κάποιας ρουτινιάρικης εργασίας μέσα στη μέρα σας, βρείτε τον χρόνο να παρατηρήστε πως μεταβάλλεται ένα δέντρο μέσα στην  εποχή- αν όχι ένα δέντρο, κάτι που αλλάζει, μεγαλώνει ή εξελίσσεται.

· Βρείτε ένα μέρος στη φύση και σταματήστε για 3-5 λεπτά, κλείστε τα μάτια σας και ακούστε τους ήχους της φύσης και του περιβάλλοντος χώρου. Αφήστε τη συνειδητότητα σας να ακολουθήσει τους ήχους.

· Διαλέξτε ένα σύμβολο που κάθε φορά που θα το βλέπετε θα είναι η υπενθύμιση να ανοίγετε την καρδιά σας.

· Κατεβάστε μια εφαρμογή όπως την Chill που θα σας βοηθήσει με μικρές υπενθυμίσεις μέσα στη μέρα σας για να φέρνετε την προσοχή σας στη παρούσα στιγμή.

· Και τελικά κάτι που προσωπικά λατρεύω- κοιτάξτε τον νυχτερινό ουρανό. Σ’ αυτόν τον ταχύρρυθμο, κόσμο των αισθήσεων και της τεχνολογίας, όλοι μας  θα επωφελούμασταν αν επενδύαμε περισσότερο χρόνο στη παρούσα στιγμή, αυτό το μέρος όπου το δέος και το θαύμα συναντάνε την ανθρώπινη και πνευματική μας εμπειρία. Αυτή είναι η στιγμή που η ζωή η ίδια μας μιλάει.

Dr Joe Dispenza
Μετάφραση: Κέλλυ Παλαντζίδου
Σημείωμα του Μεταφραστή: Ferris Bueller’s Day off – Η πιο κουφή μέρα του Φέρι Μπούλερ. Κωμωδία που γυρίστηκε το 1986 με πρωταγωνιστή τον Matthew Broderick.



                                                                                     








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου