Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Τα Δύο Όνειρα, 2ο Μέρος-Το Μυστικό Όνειρο.




Τα «δύο όνειρα» αναφέρονται στη μεταφυσική αρχή των Μαθημάτων που λέει ότι ολόκληρος ο κόσμος της ύπαρξης μας ο υλικός και ο ψυχολογικός είναι ψευδαίσθηση ή όνειρο και όχι η αληθινή μας Πραγματικότητα. Το «όνειρο του κόσμου» είναι η εξωτερική απεικόνιση του «μυστικού ονείρου» που στα Μαθήματα Θαυμάτων είναι ο ασυνείδητος νους, και τον ξεχωρίζουμε από τον ασυνείδητο νου όπως αναφέρεται συνήθως στη μοντέρνα ψυχολογία.
Ο ασυνείδητος νους όπως μελετάται στη ψυχολογία και τη νευρολογία αναφέρεται γενικά στη δραστηριότητα του εγκεφάλου και του σώματος αλλά τα Μαθήματα ενώ αναγνωρίζουν τη φαινομενική πραγματικότητα της ανθρώπινης εμπειρίας διδάσκουν ότι ο νους και η ασυνείδητη φύση του βρίσκεται έξω από τον χρόνο και χώρο και επομένως δεν είναι προσβάσιμος από τον συνειδητό νου στη καθημερινή μας εμπειρία.
Στην αρχή του εργαστηρίου ο Κένεθ λέει: « Δεν υπάρχει αμφιβολία, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, ότι είναι μια από τις πιο δύσκολες όψεις των Μαθημάτων να κατανοήσει κανείς. Δεν έχουμε κάποια πραγματική έννοια στη γλώσσα μας και στο εννοιολογικό μας σχήμα για να κατανοήσουμε το νου, επειδή ο νους είναι έξω από τον χρόνο…και χώρο.» Τα δύο βίντεο της σειράς αυτής αποτελούν μια εισαγωγή στις παραπάνω ιδέες και ίσως επίσης μια συνοπτική περίληψη για αυτούς τους μαθητές  που ήδη βλέπουν τον ασυνείδητο νου με αυτόν τον τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου