Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017





ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ( A COURSE IN MIRACLES)

Μαθήματα απομάκρυνσης των «Εμποδίων για την Αγάπη»

«Αυτά είναι Μαθήματα αφαίρεσης των Εμποδίων για την Αγάπη».

Το Ερώτημα είναι: Ποια είναι ακριβώς τα Εμπόδια προς την Αγάπη;

Το μόνο πράγμα που στέκεται ανάμεσα σε σένα και τον Θεό είναι μία και μοναδική πίστη, και αυτή είναι ότι πιστεύεις ότι είσαι διαχωρισμένος από τον Θεό. Ολόκληρο το σύστημα σκέψης του εγώ είναι κτισμένο πάνω σ’ αυτή την μία και μοναδική πίστη.
Έτσι λοιπόν ας πάμε βαθύτερα μέσα σ’ αυτή την πίστη και ας δούμε από τι είναι φτιαγμένη. Το σύστημα σκέψης του εγώ είναι κτισμένο μόνο πάνω σε τρεις ιδέες: αμαρτία, ενοχή και φόβο. Αυτές οι 3 ιδέες είναι «Τα 3 εμπόδια προς την Αγάπη», επειδή αυτές είναι οι τρεις ιδέες και οι σκέψεις που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είμαστε διαχωρισμένοι όχι μόνο ο ένας από τον άλλο αλλά επίσης και από τον Θεό.
Το να αφαιρέσουμε όμως αυτά τα τρία εμπόδια δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Γιατί; Επειδή αυτά τα τρία εμπόδια βρίσκονται βαθειά μέσα στον ασυνείδητο νου μας. Και ο ασυνείδητος νους είναι κάτι με τον οποίο δεν μπορούμε να έρθουμε άμεσα σε επαφή επειδή όπως λέει και η λέξη είναι ασυνείδητος που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον γνωρίσουμε άμεσα. Και αν δεν μπορούμε να τον φέρουμε άμεσα στην επίγνωση μας τότε δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε και αυτά τα 3 εμπόδια άμεσα.
Το ερώτημα τώρα που σκέφτεσαι είναι: αν δεν έχουμε την επίγνωση του πως γνωρίζουμε τότε ότι υπάρχει; Η απάντηση είναι απλή: αυτές οι τρεις σκέψεις έχουν αποτελέσματα που όλοι αισθανόμαστε, κάθε  μέρα.
Αυτά τα αποτελέσματα είναι οι συναισθηματικές μας προσκολλήσεις. Όταν είσαι θυμωμένος έρχεσαι σε επαφή στον ασυνείδητο νου σου με ένα από αυτά τα 3 κύρια εμπόδια που είναι η ενοχή επειδή όλη η ενοχή είναι μια απόπειρα να μεταθέσεις την ενοχή σου πάνω σε κάποιον άλλον.
Και να τώρα το κλειδί για να αφαιρέσεις τα εμπόδια για την αγάπη.  Θα το κάνουμε αυτό με το νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος. Όμως για να το κάνουμε σωστά πρέπει να ξαναδούμε αυτόν τον νόμο.
Ο νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος δηλώνει: αυτό που κάνει μια αιτία, αιτία είναι ότι έχει αποτελέσματα. Αν δεν υπάρχουν αποτελέσματα δεν υπάρχει και αιτία, τελεία και παύλα. Αν χρησιμοποιήσουμε σωστά αυτόν τον νόμο θα μας βοηθήσει να αφαιρέσουμε τα 3 κύρια ασυνείδητα εμπόδια προς την αγάπη, αμαρτία, ενοχή και φόβο, αφαιρώντας όλα τα αποτελέσματα αυτών των τριών εμποδίων.
Από τα 3 κύρια ασυνείδητα εμπόδια (αμαρτία, ενοχή και φόβος) προκύπτουν τα συναισθηματικά εμπόδια που προβάλλουμε στις ιδιαίτερες μας σχέσεις. Όταν προβάλλουμε θυμό, στη πραγματικότητα προσπαθούμε να προβάλλουμε το εμπόδιο της ενοχής και αυτή η προβολή  διατηρεί τον θυμό.  Είναι αλήθεια ότι όλοι θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτόν αλλά ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούμε να απαλλαγούμε δεν λειτουργεί…
Για να καταλάβουμε πλήρως το νόημα αυτής της σημαντικής πρότασης που υπάρχει στην εισαγωγή του Μαθήματος στα Θαύματα πρέπει να κοιτάξουμε τη Μεταφυσική πίσω από αυτές τις λέξεις.
Ένα εμπόδιο είναι κάτι το οποίο στέκεται ανάμεσα σε σένα και κάποιον άλλον  ή κάτι άλλο. Αυτό σημαίνει ότι τα «εμπόδια προς την Αγάπη» είναι ό,τι έχεις βάλει ανάμεσα σε σένα και τον αδελφό σου και επομένως ό,τι έχεις βάλει ανάμεσα σε σένα και τον Θεό.
Για να αφαιρέσεις κάτι σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να έχεις βάλει κάτι εκεί. Στη Μεταφυσική αυτό ονομάζεται «προβολή».
Έτσι αυτό που λέει αυτή η πρόταση είναι ότι έχουμε ήδη προβάλλει κάτι (εμπόδια προς την αγάπη) πάνω σε κάποιον και πρέπει να αφαιρέσουμε αυτό που έχουμε προβάλλει. Έτσι πρέπει να αφαιρέσουμε τα εμπόδια προς την αγάπη που έχουμε προβάλλει προς τα έξω και σε όλους εκείνους που κατοικούν στον κόσμο μας δηλ. σε όλες τις «ιδιαίτερες μας σχέσεις». Και  να θυμάσαι ότι η ιδιαίτερη σχέση δεν είναι ανάμεσα σε ανθρώπους είναι ανάμεσα σε σένα και στο εγώ. Η Άγια Σχέση είναι ανάμεσα σε σένα και τον Θεό.
Όταν επιλέγεις το εγώ, όλες σου οι σχέσεις θα είναι ιδιαίτερες και όταν επιλέγεις τον Θεό όλες σου οι σχέσεις θα είναι άγιες. Και όλοι μας ξεκινάμε με το εγώ που σημαίνει ότι όλες μας οι σχέσεις θα είναι ιδιαίτερες μέχρι να πάμε στο Επίπεδο-2.  Για να πάμε στο Επίπεδο-2 πρέπει πρώτα να αφαιρέσουμε τα «εμπόδια προς την αγάπη». Έτσι λοιπόν τι ακριβώς είναι ένα εμπόδιο επειδή δεν μπορείς να αφαιρέσεις κάτι αν πρώτα δεν το δεις.
Ένα άλλο όνομα για το εμπόδιο προς την Αγάπη θα μπορούσε να είναι  μια «συναισθηματική προσκόλληση» που προβάλλεις πάνω σε κάποιον ή σε κάτι. Ας πούμε ότι θυμώνεις ή ίσως ότι ενοχλείσαι λίγο με κάποιον, θυμήσου ότι και οι δύο συναισθηματικές προσκολλήσεις είναι το ίδιο. Τότε η συναισθηματική προσκόλληση που προβάλλεις πάνω σ’ αυτό το πρόσωπο είναι ο θυμός ή η ενόχληση. Αυτό είναι το εμπόδιο που πρέπει να αφαιρέσεις. Αφαιρώντας το αποτέλεσμα, αφαιρείς την αιτία, αυτός είναι ο νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος αντεστραμμένος. 
Πως αφαιρούμε λοιπόν τα εμπόδια προς την Αγάπη;
Η Απάντηση είναι απλή: με το Θαύμα. Γι’ αυτό, αυτό το βιβλίο ονομάζεται Ένα Μάθημα στα Θαύματα. Είναι ένα βιβλίο για την Αφαίρεση των Εμποδίων προς την Αγάπη. Μιλήσαμε γι’ αυτό την περασμένη εβδομάδα όταν ασχοληθήκαμε με το Θαύμα.
Ας δείξουμε μέσα από  μια μικρή ιστορία πόσο απλό είναι αυτό.
«Η Λίζα είναι θυμωμένη με τον Ισαάκ».
Και να ποια είναι η πραγματική ιστορία!
Το εμπόδιο που η Λίζα προβάλλει ανάμεσα σ’αυτήν και τον Ισαάκ είναι ο «θυμός» και όπως μαθαίνουμε στα Μαθήματα ο θυμός είναι μια απόπειρα να μεταθέσεις την «ενοχή» σου πάνω σε κάποιον άλλο. Έτσι στην πραγματικότητα η Λίζα επιχειρεί να μεταθέσει την ενοχή της στον Ισαάκ. Αυτό είναι το εμπόδιο που η Λίζα πρέπει  να αφαιρέσει, αφαιρώντας το αποτέλεσμα.
Ας πάμε τώρα να κάνουμε το Θαύμα και  να βοηθήσουμε τη Λίζα να αφαιρέσει το εμπόδιο προς την Αγάπη που έβαλε ανάμεσα σ’ αυτήν και τον Ισαάκ.
Η φόρμουλα για το Θαύμα είναι η εξής: «φέρνεις το αποτέλεσμα στην Αιτία και κατόπιν φέρνεις την Αιτία στην Αλήθεια». Το αποτέλεσμα είναι ο θυμός και αυτό σημαίνει ότι η Αιτία είναι η ενοχή. Έτσι φέρνεις το αποτέλεσμα που είναι ο θυμός στην Αιτία που είναι η ενοχή. Μετά φέρνεις την Αιτία στην Αλήθεια. Και η Αλήθεια είναι η εξής: όλη η ενοχή προέρχεται από την «πίστη σου στον διαχωρισμό».
Το εμπόδιο προς την Αγάπη σ’ αυτήν την μικρή ιστορία ήταν η ενοχή και αυτό το ξέρουμε επειδή το συναισθηματικό εμπόδιο ήταν ο «θυμός». Και όταν η Λίζα έκανε το Θαύμα αφαίρεσε ένα εμπόδιο προς την Αγάπη που είχε βάλει ανάμεσα σ’ αυτήν και τον Ισαάκ. Η Λίζα δεν θα μπορούσε να αφαιρέσει απευθείας την ενοχή από το νου της αν δεν έβλεπε την αλήθεια του θυμού της.
Κάθε θυμός αποκαλύπτει ότι είναι παρούσα η ενοχή. Και έτσι η Λίζα αφαιρώντας το αποτέλεσμα, που είναι ο θυμός, αφαίρεσε και ένα μέρος της Αιτίας που ήταν το κύριο ασυνείδητο εμπόδιο. Γι αυτό, αυτό το βιβλίο ονομάζεται « Ένα Μάθημα στα Θαύματα». Είναι ένα βιβλίο για την αφαίρεση των εμποδίων προς την Αγάπη.
Αν μπορείς να κάνεις το Θαύμα σε όλους εκείνους που είναι γύρω σου, θα ελευθερώσεις τον εαυτό σου από τα  3 εμπόδια που σε κρατάνε στη φυλακή. Θυμήσου ότι μόνο εσύ κρατάς τον εαυτό  σου στη φυλακή και μόνο εσύ μπορείς να ελευθερώσεις τον εαυτό σου οποιαδήποτε στιγμή.
Και τους ελευθερώνεις όλους γύρω σου αφαιρώντας τα συναισθηματικά εμπόδια προς την αγάπη που προβάλλεις πάνω τους. Είναι τόσο απλό!
Νάμαστε
Michael Murray



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου